Dijital dönüşüm, teknolojinin her alanda ana belirleyen olduğu günümüz dünyasında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için neredeyse bir zorunluluktur. Ancak bu dönüşüm bir anda gerçekleşebilecek bir olay değil, çok aşamalı bir süreçtir.
Dijital dönüşüm aşamaları doğru şekilde tamamlandığında, işletme verimliliği maksimum düzeye ulaşır. Dijital teknolojilerin sağladığı olanaklardan yararlanabilmek için bu aşamaların iyi planlanması ve plana uygun hareket ederek tamamlanması gerekir. Dijital dönüşüm süreçleri temelde 5 başlık altında incelenebilir.
Farkındalık ve Hazırlık
Dijital dönüşüme dair farkındalığa sahip olmak ve gerekliliğini anlamak, bu dönüşümün temelini oluşturur. Bu farkındalığa sahip olmadan başlatılan dönüşüm girişimleri çoğu zaman başarısızlıkla ve harcanan bütçenin kaybedilmesiyle sonuçlanır.
Gerekli bilinç ve farkındalığa ulaştıktan sonra ise dijital dönüşüme hazırlık yapılması gerekir. Ön hazırlık olarak da adlandırılabilecek bu süreçte işletmenin mevcut durumu analiz edilir. Ayrıca dijital dönüşüm hedefleri belirlenir. Dijital dönüşüme yönelik beklentilerin belirlenmesi, oluşturulacak stratejiler için yol gösterici olur.
Strateji ve Planlama
Dönüşüm stratejisinin oluşturulması ve yol haritasının çıkarılması, sürecin ikinci aşamasını oluşturur. Bu aşamada dijital dönüşüm hedeflerine ulaşmak için nasıl bir yol izleneceği belirlenir. Ayrıca zaman planlaması da bu aşamada gerçekleştirilir.
Dijital dönüşüm sürecinde belirlenen hedeflere, belirlenen zamanda ulaşılması da önem arz eder. Sürecin uzaması, dönüşüm maliyetlerinin artmasına neden olur. Strateji ve planlama işlemlerinin profesyonelce yapılması, dönüşümün başarısındaki en önemli etkenlerden biridir.
KOBİ’ler İçin Adım Adım Dijital Dönüşüm Rehberi
Doğru Teknoloji ve Altyapı Seçimi
Günümüzde işletmelerin dijital dönüşümde kullanabilecekleri pek çok teknoloji ve teknik altyapı mevcut. Ancak doğru teknoloji ve altyapının seçilmesi, beklenen verimliliğin sağlanabilmesinde etkili bir role sahip.
Dijital dönüşüm teknolojileri seçilirken, işletme hedeflerinin ve dönüşüm beklentilerinin dikkate alınması gerekir. Seçilecek teknolojilerinin ihtiyaç karşılama potansiyellerinin yüksek, satın alma ve kurulum maliyetlerinin ise makul düzeyde olması da önem arz eder.
Uygulama ve Entegrasyon
Dijital dönüşüm sürecinde kullanılacak uygulamalar ve bunların belirlenmesi, program ve altyapı hizmetlerinin seçilmesi kadar, bu programların doğru kurulması ve işletme süreçlerine entegre edilmesi göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır.
Uygulamalar doğru entegre edilmediği zaman, iş süreçlerinin aksaması ya da hedeflenen verimlilik kotasının çok altında kalınması gibi sorunlar yaratabilir. Bu yüzden kurulum ve entegrasyonların deneyimli kişiler ya da ekipler tarafından yapılması gerekir.
Sürekli İyileştirme ve İzleme
Dijital dönüşüm stratejisi oluşturma aşamalarının sonuncusu olarak sürekli izleme ve iyileştirmeden söz edilebilir. Dijital teknolojiler sürekli olarak güncellenir ve işletmeler için yeni olanaklar ortaya çıkar.
Bu nedenle mevcut durumun sürekli analiz edilmesi, yeni teknolojilerin daima takip edilmesi ve işletme ihtiyaçlarına yönelik kullanılabilecek teknolojilerin entegre edilmeye devam edilmesi gerekir.
CRM sistemleri ya da ERP sistemleri gibi veri toplayan sistemlerden de sürekli geri bildirim raporları oluşturulması ve müşteri beklentilerini de karşılayacak şekilde iyileştirme adımlarının kesintisiz atılması önerilir.
Dijital Dönüşümde Kullanılabilecek Araç ve Teknolojiler
Dijital dönüşüm için işletmelerin kullanabileceği çok fazla araç ve teknoloji mevcut. Dijital dönüşüm teknolojileri olarak adlandırılabilecek bu teknolojilerin her biri farklı görevleri yerine getirir. Başarılı bir dönüşüm için bunların tamamının kombine olarak kullanılması daha doğru olur. Bu doğrultuda tercih edilmesi gereken teknolojileri de altıya ayırmak mümkün.
Bulut Bilişimi
Bulut bilişim, işletmelerin dijital dönüşümde ihtiyaç duydukları depolama alanlarını, sunucuları, ağları ve yazılımları internet tabanlı olarak sunan bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Özellikle yüksek ölçekli verilerin, düşük maliyetle depolanması için bulut bilişimden yararlanılır. Dünyanın önde gelen bulut bilişim araçları şu şekilde sıralanabilir:
Google Drive
Dropbox
Microsoft OneDrive
Amazon Web Services (AWS)
Microsoft Azure
Google Cloud Platform (GCP)
Salesforce
IBM Cloud
Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi
İnsanlar tarafından yerine getirilen görevleri üstlenmek için programlanan yapay zeka yazılımları, dijital dönüşümün en önemli bileşenleri arasında yer alır. Makine öğrenmesi yani web kaynaklarını tarayarak kendi kendine öğrenme becerisine sahip olan yapay zekalar, işletmelerin değişen ihtiyaçlarını esnek bir şekilde karşılayabilme potansiyeli sunar. Bu nedenle de dijital dönüşümde yapay zeka uygulamaları önemli bir rol üstlenmiştir.
Büyük Veri ve Analitik
Veri analizi olmadan, dijital dönüşümden tam olarak söz edilmesi mümkün olmaz. İnsanlar her gün dijital platformlarda gezinirken ya da web sitelerinden alışveriş yaparken dijital ayak izleri bırakır. Bu izlerin yapay zeka aplikasyonları ile toplanması ve depolanması ile ortaya büyük veri yığınları çıkar.
Büyük veri olarak adlandırılan bu yığınların, işletme hedefleri doğrultusunda analiz edilmesi ise veri analitiği olarak ifade edilir. Verinin gücünden yararlanan işletmelerde verimlilik artış hızı, bu olanağa başvurmayan işletmelere kıyasla daha hızlıdır.
Nesnelerin İnterneti (IoT)
Nesnelerin interneti ya da Internet of Things kelimelerinin baş harflerinden oluşan IoT, fiziksel dijital cihazların internete bağlanarak veri toplaması ve toplanan bu verileri de bir veri tabanında birleştirilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Günümüzde sensörler, güvenlik kameraları, mobil uygulamalar, termostatlar, bilgisayarlar ve daha pek çok teknoloji unsuru araç, kullanıcı verilerini toplar. Bu sayede işletmeler, müşterilerine ve hedef kitlelerine dair çok daha geniş bilgilere ulaşabilirler. Nihayetinde de nokta atışı pazarlama stratejileri ile satışlarını artırmaları mümkün hale gelir.
Siber Güvenlik Çözümler
Dijital dönüşüm sürecinin başından sonuna kadar, siber güvenliğin üst düzeyde tutulması gerekir. Zira dijital sistemler, sundukları fırsatlar kadar çeşitli riskler de barındırır. Özellikle siber saldırılar, işletmelerin hem maddi hem de yasal olarak bir dizi sorun ile karşılaşmasına neden olabilir. İşletme içerisinde kullanılan sistemlerin güvenliği için aşağıdaki araçlar kullanılabilir:
Norton
McAfee
Cisco ASA
Palo Alto Networks
Snort
Suricata
Cisco Firepower
ERP ve CRM Sistemlerinin Kullanımı
CRM ve ERP sistemleri de dijital dönüşümün olmazsa olmaz araçları arasında yer alır. CRM sistemleri sayesinde işletmelerin müşterileri ile iletişimi sağlanır ve daha iyi müşteri ilişkileri yönetimi yapılır.
ERP programları ise işletmenin sahip olduğu kaynakların, işletmeyi en verimli hale getirecek şekilde kullanmak üzere planlama yapılmasına yarar. İşletmenin süreçlerine entegre edilen bu sistemler ile dijital dönüşümün faydaları maksimize edilebilir.
Dijital Dönüşümde Tüm Aşamalarda Bandwitt Sizinle
Dijital dönüşüm aşamaları daha önce dijital deneyimi ve altyapısı olmayan işletmeler için karışık gelebilir. Bu tür işletmelerin dijital dönüşümde kendi başlarına hareket etmeleri hem para hem de zaman kaybına yol açar.
Buna karşın istenilen verimliliğe de çoğu zaman ulaşılamaz. Dijital dönüşüm stratejisi oluşturmak ve doğru bir planla ilerlemek kadar dijital dönüşüm projelerinin takibi ve raporlaması da son derece önemlidir. KOBİ ölçeğindeki işletmeler için başarılı bir dijital dönüşüm stratejisi oluşturma ve uygulama için profesyonel destek alınması daha doğru olur. Dijital dönüşümde Kobilerin en iyi dostu olan Bandwitt ile siz de işletmenizin dönüşüm süreci aşamalarını takip edip, süreci başarı ile devam ettirebilirsiniz..
Firmanızın dijital dönüşümünü web sitemizi ziyaret edip, Kayıt ol butonuna tıklayarak hemen başlatabilirsiniz.
Bandwitt ve Akbank işbirliği ile tüm Akbank’lı şahıs şirketlerine “Ücretsiz Teknolojik Performans Analizi” fırsatını kaçırmamak için hemen tıklayın!