İşletmeler hammadde, insan kaynağı, üretim ve depolama faaliyetleri, menkul kıymetler gibi çeşitli kaynakları bünyesinde barındırır. İşletmelerin sahip oldukları bu kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi, maliyetlerin azalması ve verimliliğin artması noktasında önemli bir yer tutar. Ancak kurumsal kaynak planlamasının manuel olarak yapılması çoğu zaman hatalara ve buna bağlı zarara yol açar. ERP sistemleri ile işletme kaynakları daha verimli hale getirilebilir.
ERP Nedir?
Enterprise Resource Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve Türkçeye Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilen ERP, bir işletmenin tüm kaynak ve süreçlerini maksimum verimlilik doğrultusunda izlemesini ve yönetmesini sağlayan yazılım çözümleri olarak tanımlanabilir.
İlk olarak ortaya çıktığı dönemlerde pahalı olan ve daha çok büyük şirketler tarafından erişilebilen ERP yazılımları günümüzde çok daha düşük maliyetlidir. Bu yüzden de KOBİ'ler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
ERP'nin Tarihçesi ve Gelişimi
ERP sistemlerinin kökeni, 1950'li yıllarda başlayan Materials Requirements Planning uygulamasına dayanır. Kısa Adı MRP olan bu kavram, üretim yapan fabrikalarda üretimin en verimli şekilde planlanmasını ifade eder.
Kısaca üretim yönetimi de denilebilecek MRP, 1980'li yıllara kadar pek çok işletmede kullanıldı. 80'li yıllarla birlikte işletmenin tüm kaynaklarının yönetimini kapsayacak şekilde içeriği genişletildi. ERP kullanımı da ilk defa bu yıllarda ortaya atıldı.
90'lı yıllara gelindiğinde, ERP ticaret dünyasında yaygınlaştı. 2000'li yıllarla birlikte bulut teknolojilerinin ve web tabanlı diğer teknolojilerin desteği ile birlikte güçlü bir dönüşüme uğradı. 2020 yılından sonra yapay zekânın gelişimi ile dijital dönüşümde yapay zekâ kullanımı başladı ve ERP sistemleri ile entegre olan yapay zekâ verilen hatasız işlenmesini kolaylaştırdı.
ERP Sistemlerinin Temel Özellikleri Nelerdir?
Firmaların dijital dönüşüm sürecinde kullanabileceği uygulamalar son derece önemlidir. Dönüşüm sürecinde ve sonrasında CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemleri, proje yönetim araçları, bulut bilişim sistemleri, e-ticaret platformları, iş zekâsı ve analitiği araçları, siber güvenlik araçları, iş birliği ve iletişim araçları gibi bir çok uygulama ve program kullanılır.
KOBİ'ler için ERP çözümleri son yıllarda giderek daha fazla KOBİ tarafından tercih edilmeye başlandı. Bu durumun temelinde ERP sistemlerinin sahip olduğu cazip özelliklerin yer aldığını söylemek yanlış olmaz. ERP sistemlerinin temel özellikler 4 temel başlık altında incelenebilir;
Modüler Yapı
Modüler bir tasarıma sahip olması, ERP yazılımlarının en cazip özelliğidir. İhtiyaca göre özelleştirilebilen ya da parçalar halinde işlevsel hale getirilebilen bu yazılımlar, ana sistem ile uyumlu çok sayıda modülden meydana gelir. ERP sistemlerinin modüler yapısı, işletmeler için yüksek işlevsellik sunar.
Entegrasyon Yeteneği
Dijital dönüşüm ile işletme verimliliği hedeflenir ve bu hedefe giden yolda, ERP yazılımlarının entegrasyon kabiliyetleri önemli bir rol oynar. İşletmenin sahip olduğu daha fazla kaynağı kontrol edebilmesi ve planlama süreçlerine dahil edebilmesi için, bu sistemler ile entegre olabilmesi gerekir. Yüksek entegrasyon becerilerine sahip ERP programları sayesinde dijital araçlar ve süreçler arasında maksimum entegrasyon düzeyine ulaşabilmek mümkündür.
Gerçek Zamanlı Veri İşleme
Dijital dünyanın olanaklarından yararlanabilmek için veri analizi oldukça önemlidir. Ancak veriden beklenen faydanın sağlanabilmesi için, veri işlemenin gerçek zamanlı yapılması gereklidir. ERP yazılımları toplanan verilerin işletme verimliliği sağlayacak şekilde gerçek zamanlı işlenebilmesini sağlar.
Ölçeklenebilirlik ve Esneklik
Ölçeklenebilirlik, bir sistemin büyüklüğü veya kapasitesi arttığı zaman performans kaybı yaşamadan işlevlerini yerine getirebilmesi olarak tanımlanabilir. ERP programları, işletmelerin büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak ölçeklenebilir. Ayrıca esnek yapısı sayesinde, işletmelerin gereksinimlerine göre yapılandırılabilirler. Bu sayede neredeyse işletmeye özel bir yazılım haline gelirler.
ERP Sistemlerinin İşletmenize Kazandıracağı Avantajlar
Dijital dönüşüm sürecinin en önemli bileşenlerinden biri olan ERP sistemleri Kobiler için pek çok avantaj sağlar. Bu sistemleri vazgeçilmez hale getiren en önemli avantajları 5 alt başlıkta toplayabilmek mümkündür;
Verimlilik Artışı
ERP sistemlerinin tercih edilmesindeki en temel neden, işletmelere sağlamış olduğu verimlilik artışıdır. Özellikle üretim yapan işletmelerde ERP programları ile ölçülebilir bir verimlilik artışı yakalayabilmek mümkündür.
Süreçlerin Otomasyonu
ERP yazılımları süreçlerin otomasyonu ile işletme içi verimliliği maksimize eder. Normalde her biri ayrı ayrı planlama ve yönetim gerektiren süreçler, otomatize edilerek çok daha başarılı sonuçlara ulaşılabilir. Tedarikten üretime, depolamadan nakliyeye kadar tüm iş süreçlerini bütünleşik olarak izlemenizi ve yönetmenizi planlayabilen bu yazılımlar, aynı zamanda hata payını da minimum seviyeye indirirler.
Zaman ve Maliyet Tasarrufu
Zaman hem iş dünyasında hem de normal hayatta en önemli kavramlardan biridir. Zamanı doğru kullanmak, birim zamanda daha fazla iş yapabilmek, işletme verimliliğinin temel belirleyicilerinden biridir. KOBİ ERP çözümleri işletmelerde hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlar. Böylece birim zamanda daha fazla iş, daha düşük maliyetle gerçekleştirilmiş olur.
Gelişmiş Veri Yönetimi
Verilerin doğru şekilde kullanılması, dijitalleşmenin tüm yaşamı kuşattığı günümüz dünyasında işletmelerin var olabilmesi ve büyüyebilmesi için oldukça önemlidir. ERP sistemleri, Kobiler için gelişmiş veri yönetimi olanağı sunar. Bu olanak sayesinde işletmeler müşterilerini daha iyi anlar ve daha isabetli pazarlama stratejileri geliştirebilirler.
Merkezi Veri Deposu
Merkezi veri deposu, işletmenin farklı kollarını ilgilendiren verilerin tek bir merkezde toplanması ve depolanması olarak tanımlanabilir. Ayrı ayrı veri depolama alanlarının yerine, ERP sistemlerinde tüm veriler merkezi bir depolama belleğinde toplanabilir. Veriyi bütüncül olarak barındırmak, ondan daha etkin bir şekilde yararlanma olanağı tanır.
İyileştirilmiş İş Birliği
Günümüz iş dünyasında iş birliği kavramı da son derece önemlidir. Tek başına hareket etmek, artık çoğu işletmenin tercih ettiği bir durum olmaktan çıktı. Güç birliği yaparak daha büyük potansiyelleri ortaya çıkarmak ve farklı işletmelerin en güçlü yanlarından yararlanarak yüksek başarıya ulaşmak mümkün. ERP programları, farklı işletmeler yada kuruluşlar ile etkin ve iyileştirilmiş iş birliği olanağı sunar. Aynı zamanda işletme içerisinde iş birliği kültürünü güçlendirir.
Bölümler Arası Entegrasyon
İşletme içerisinde bölümler arası koordinasyon ve iş birliği, bir işletmenin başarısındaki temel etkenlerden biridir. ERP programlarının sağlamış oldukları güçlendirilmiş iletişim olanakları ve entegrasyon araçları, bölümler arasındaki bağlılığı maksimum düzeye çıkarır.
Gerçek Zamanlı Bilgi Paylaşımı
İşletmenin paydaşları ve bölümleri ile gerçek zamanlı bilgi paylaşımı, iyileştirilmiş iş birliğinde daha ileri boyutlara ulaşabilmesini sağlar. Gerçek zamanlı iletişim araçları ile zaman kaybetmeden gerekli bilgi, belge ve dokümanların paylaşımı gerçekleştirilir.
Geliştirilmiş Karar Alma
Karar alma mekanizmaları, işletmelerin en hayati organlarıdır. Çoğu zaman bu mekanizmalar ve aldıkları kararlar, işletmenin geleceğini belirler. ERP entegrasyonu işletmeler ve işletme yöneticileri için geliştirilmiş karar alma araçları sunar. Genellikle veriye dayalı olarak bu araçlar ile işletme için daha isabetli olacak kararlar alınabilir.
Doğru ve Güncel Bilgiye Erişim
Karar alma başarısını artıracak etkenlerin başında, doğru ve güncel bilgilere erişebilme olanağı gelir. Doğru kararları verebilmek için her zaman doğru bilgilere sahip olunması gerekir. ERP sistemleri işletmelerin ihtiyaç duydukları doğru ve güncel bilgileri tek çatı altında toplar. Bu sayede karar organlarını başarı oranını büyük ölçüde artırır.
Stratejik Planlama ve Tahmin
ERP sistemleri işletmeler için yalnızca doğru bilgi sağlamakla kalmaz, bu bilgilerin stratejik planlamalarda ne şekilde kullanılabileceğine dair de ipuçları verir. Alınan kararların ve yapılan planlamaların risk düzeyini minimize eder.
Müşteri Memnuniyetinin Artırılması
Dijital dünyanın işletmeleri için müşteri memnuniyeti büyük öneme sahiptir. Çünkü günümüzde internetin sunduğu olanaklar sayesinde, alternatif ürünlere ve satıcılara ulaşabilmek son derece kolaydır. Bu sayede daha değişken hale gelen müşteri davranışlarının dengelenmesi ve en iyi hizmetleri sunarak müşteriler ile marka arasında bir bağ oluşturulması gerekir. ERP yazılımları, bunun için de gerekli olan altyapıyı işletmelerle buluşturur.
Daha Hızlı ve Etkili Hizmet
Teknoloji hem gündelik yaşamda hem de iş yaşamında hız kavramının ön plana çıkmasını da beraberinde getirdi. Bu nedenle müşteri memnuniyeti açısından hızlı hizmet verebilmek oldukça önemli bir hale geldi. ERP sistemleri firmaların müşterilere daha hızlı ve etkin hizmet verebilmesine olanak tanır. Özellikle müşteri taleplerinin dinlenmesi ve hızlı şekilde aksiyon alınabilmesi için ERP sistemleri büyük kolaylık sağlar.
Kişiselleştirilmiş Müşteri Deneyimi
Özel hissetmek, müşteriler için her zaman markaları tercih sebebidir. Kendisini özel hissettiren markalar ile müşteriler arasında yüksek sadakat bağlantısı oluşur. ERP yazılımlarının sağlamış olduğu imkanlar sayesinde müşteriler için kişiselleştirilmiş deneyimler sunabilir.
ERP Sistemlerinin Kobiler İçin Önemi
KOBİ ERP çözümleri Kobiler için her geçen gün daha da artan bir değere sahiptir. İşletmeler tarafından ERP'nin bu denli önemli olmasını sağlayan birkaç neden vardır. Bu nedenler 3 başlık altında değerlendirilebilir;
Rekabet Avantajı
Dijital teknolojilerin gelişimi, pazarların genişlemesini ve fiziki sınırların ortadan kalmasını da beraberinde getirdi. Bu durum rekabetin küreselleşmesine ve daha sertleşmesine neden oldu. Ancak dijital teknolojiler, işletmelerin yerel, ulusal ya da global pazarlarda rekabet avantajı kazanabilmeleri için pek çok araca sahiptir. Bu araçlardan biri olan ERP programları ile ölçülebilir bir atılım yakalayabilmek ve rekabette avantaj kazanabilmek mümkündür.
Küresel Pazarda Konumlandırma
ERP yazılımları işletmelerin küresel pazarlara erişebilmesine ve pazarlarını genişletebilmelerine de yardımcı olur. Yerelden yola çıkan ve önce ulusal, sonra da küresel ölçeğe ulaşan çok sayıda girişim ve KOBİ mevcuttur.
Yasalara ve Mevzuata Uyum Sağlama
İşletmelerde üretim ve yönetim süreçlerinin otomatize edilmesi, yasalara ve mevzuata uyum sağlamayı da kolaylaştırır. Geleneksel olarak yapılan planlamalarda çoğu zaman mevzuatların ince noktaları gözden kaçırılabilir. Bu durum da işletmenin çeşitli yaptırımlar ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Ancak yasal mevzuatlara uygun olacak şekilde hazırlanan ERP programları ile bu noktadaki hata payı minimum düzeye indirilir.
ERP Sistemlerinin Seçimi ve Uygulanması
Günümüzde ERP sistemlerinin kullanabilecekleri çok sayıda ERP entegrasyonu mevcuttur. ERP sistemlerinden beklenen verimin alınabilmesi için hangi programın seçileceğine özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle Kobiler için ERP programı seçerken 3 temel noktayı göz önünde bulundurmak önemlidir;
İhtiyaç Analizi ile Hedef Belirleme
Doğru ERP yazılımını seçebilmek için her şeyden önce işletme ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Bunun için de işletmenin genel olarak analiz edilmesi ve ERP ile ulaşılmak istenen hedeflerin belirlenmesi yeterli olur. Sonrasında bu ihtiyaçları karşılama potansiyeline sahip yazılımlar arasından, diğer kriterler de göz önünde bulundurularak seçim yapılabilir.
Doğru ERP sistemi Seçimi
ERP sistemleri seçilirken işletme ihtiyaçlarının yanı sıra aşağıdaki hususların da göz önünde bulundurulması önerilir;
Seçilen uygulamanın modüler yapıya sahip olması
Maliyet olarak işletme bütçesini zorlamaması
Entegrasyon seçeneklerinin fazla olması
Diğer işletmelerden olumlu referanslarının bulunması
Marka bilinirliği ve güvenilirliği
Uygulama ve Entegrasyon Süreci
ERP programları ile işletme verimliliği sağlayabilmek için, zaman kaybetmeden yazılımın kurulması ve işletmenin tüm kaynaklarının da bu yazılım ile entegre hale getirilmesi önem arz eder. Kaybedilen her dakika, işletme için çeşitli fırsatların kaçırılması anlamına gelir. Dijital teknolojiler noktasında yeterli bilgiye ve donanımlı iş gücüne sahip olmayan KOBİ'lerin, bu uygulama ve entegrasyonlar için profesyonel destek alması daha doğru olur.
ERP Sistemleri ile İlgili Merak Edilen Konular
ERP sistemlerinin sağlamış olduğu avantajlara karşın, Kobilerin bu konuda bilgisi yeterli değildir. Bu yüzden de ERP sistemleri ile ilgili akıllarda pek çok soru işareti mevcuttur.
ERP Sistemleri Hangi İşlevleri Kapsar?
İş süreçleri otomasyonu sağlayan ERP sistemlerinin başlıca işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Muhasebe ve Finans Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi
Üretim Yönetimi
Üretim Yönetimi
Tedarik Zinciri Yönetimi
Satış ve Pazarlama Yönetimi
Proje Yönetimi
Envanter ve Depo Yönetimi
İş Zekası ve Veri Analizi
Hangi ERP Sistemini Kullanmalıyım?
Hangi ERP sisteminin kullanılacağına dair kararın, işletme ihtiyaçlarının analiz edilmesinden sonra verilmesi gerekir. İhtiyaçları karşılama potansiyeli en yüksek, aynı zamanda maliyet olarak da işletmeye en az yük getiren programlar tercih edilebilir.
ERP Sistemi Kurulum Maliyeti Nedir?
ERP sistemlerinin kurulum maliyetleri, kurulacak programa göre değişiklik gösterir. Her program farklı özelliklere ve farklı opsiyonlarına sahip olarak sunulur.
ERP Sistemi Kurmak Ne Kadar Sürer?
ERP sistemlerinin kurulumu, işletmenin büyüklüğü ve kaynak miktarı, ERP programının kapsamı, mevcut sistemlerin sayısı ve entegrasyon süreçleri, işletme bazlı özelleştirme gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde 1-3 ay aralığında, büyük işletmelerde ise 3-12 ay aralığında kurulumlar tamamlanır ve sistem çalışmaya hazır hale getirilir.
Hangi ERP Sistemine İhtiyacınız Var? Bandwitt ile Doğru Seçim!
Ulusal ya da küresel ölçekli işletmeler ERP programlarını kurabilecek ve bunları kendi süreçlerine entegre ederek kullanabilecek yeterliliğe sahip değildir. Ancak çoğu zaman dijital dünyaya yeni adım atan Kobiler için durum tam tersidir. Dijital dönüşüm aşamaları içinden bir tanesi de ERP sistemleridir.
Bu nedenle KOBİ'ler için dijital dönüşüm sürecinde ve özellikle ERP entegrasyonlarının gerçekleştirilmesinde profesyonel destek alınması hayati önem taşır. Farkı büyüklükteki çok sayıda KOBİ'nin tercihi olan Bandwitt ile siz de işletmenizin ERP entegrasyonu için ihtiyaç duyduğu desteğe kolayca erişebilirsiniz. Doğru bilginin ve kaliteli hizmetin adresi Bandwitt, ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda.
Bandwitt web sitesinde Kayıt Ol butonunu tıklayarak, Bandwitt Platform ayrıcalıklarına sahip olabilir ve firmanız için dijital dönüşüm sürecini başlatabilirsiniz.